UNTUK KRONI YANG MENGENALI DIRI


بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

(standard question)
 Hey beb what are you doing right now?

Futher study? 
Answer :  Nope

Dah nak kawen yeaa? 
Answer :  Nope, 
Fulus & calon dalam pencarian lagi la der

Praktikal? 
Answer :  Sudah selesai ^^ 

Grad ? 
Answer :  Pun sudah selesai ^^

Keje ?  
Answer :  Ahaa Yep marveles answer


Yup, now my life as a women begins at 22. Ahaaa biase dengar sweet 16 kan (oh suwiiit le sangat). Sekarang nak ubah sikitlah jadi bitter 22 la kot.... (Hidup memang terase pahit tapi pahit tu lah kena telan).

Entry kali ni rasenye lebih baik share ajelah untuk inform kat membe tentang updates diri. Mule fikir nak diam aje tapi ramai plak taching-taching bila tak bagi tahu.. Haih guwa bermembekan orang manyak songeh upenye (sile lah taching ngan statement neh). 


How i get the job adalah secara Xcidently sebenarnya tak terfikir dibenak akan dapat job ni.

At first guwa hanya busy sebab tolong brader sorang neh..  Nak senang guwa panggil Mr. Chemis ajelah sebab guwa set name die dalam phone contact pon Mr Chemis jer sebab back ground die semua ade kaitan dengan Kimia.  Guwa anti sungguh benda kimia-kimia neh tapi guwa dikelilingi dengan perkataan 'Kimia' since i hate that words.

Ok berbalik citer asal, pertolongannye simple je hanya tolong dia guide untuk buat assignment yang pada mulanya guwa engat sesenang MENGUPAS KULIT BAWANG...  

Well guwa pun baru habis praktikal masa tu so i have lots of free time, alang-alang try tolong lah dengan niat di hati hanya nak tambah pahale jer pun, teringat dose silam pernah pancitkan tayar motor abang sendiri sebab bergaduh, gaduh pun sebab berebut nak makan biskut.. 

(Respond der mesti " Hek eleh biskut jer pun nak berebut pe hal').

Der.... Biskut mahal tuuu mane leh kasi die sorang-sorang je makan. Mende mahal lah kene berkongsi-kongsi supaye nikmat dapat same rate.

Tapi kan bila dah pertengahan nak siapkan assignment Mr. Chemis nih... bhaiiii... baru lah tahu punyalah complicated nak buat benda jadah tu.. phuiii3x .. ia memerlukan 100% kesabaran dan 100% ketabahan untuk siapkan.. tapi at last semua dapat disiapkan dalam tempoh yang singkat. Bila pikir balik, mana ade keje senang even nak mengupas kulit bawang pon kalau salah teknik tak jadi sebiji bawang yang bulat kot. ye idak??

Herm mase dalam proses nak siapkan keje dengan Mr. Chemis tuu, phone ringtone lagu fire babyface berbunyi and Orang dalam call tu pelawa guwa keje dengan die. 

Disebabkan time tuh blur-blur sangat so cakap KIV dulu lah cuz guwa menanti bidang yang lebey kena dengan jiwa & raga la konon-kononnye. Tapi bila berkenalan dengan Mr. Chemis ni dia banyak bukak minda guwa jugaklah and buat guwa boleh buat pertimbangan. And yang paling terharu dialah orang pertama ucap

“ Tahniah!! just go with the flow, grab it cuz this might be ur opportunity to achieve ur dream, See... you tolong orang, Tuhan bayar cash tolong you balik tu “

Acelly die cakap melayu jer saje guwa convert mat saleh sedap sikit bace lah kononnye. Dia ade je share some story about life and job and banyak jugak prinsip Mr. Chemis ni sama dengan guwa. Ok fine maybe sebab tu lah kot Tuhan temukan guwa dengan Mr. Chemis ni untuk memudahkan keje + lebih senang guwa nak buat keputusan dalam waktu yang singkat. Lama jugak buat keputusan beb sebab once der dah totally rase diri macam dewasa semua aspek kena fikir taw, dari fulus, transport, kawan-kawan sampailah hal-hal famili.


Kalau ikutkan hati, guwa sebenarnya tak mau dah ngadap tempat study dulu balik.. memang hati dah rase nak try view baru & tempat baru and orang baru.. 

Tapikan satulah yang guwa sure.. bila der telah melafazkan TAK NAK + NO + NEVER !! + HATE and what so ever terhadap sesuatu perkara ... Perkara macam ni lah der akan dapat akhirnye. Sebab tu tak boleh sangat benci terhadap sesuatu perkara.

Tapi lama – kelamaan barulah nampak, sebab ape Tuhan suruh keje kat situ. Kenalah bersyukur.

  So seperti kate Mr. Chemis, guwa ni boleh dibarat ‘Sirih Pulang ke ganggang’ lah,
So kini secara rasmi guwa memang selalu berada di UKM but not as a student anymore hoho, sekarang sebagai Pembantu Penyelidikan @ Staff Member under CESMED Rasanya more to Staff kot cuz guwa handle bahagian akademik.

Skop keje tak payah lah guwa nak xplain dulu, entry lain la kot, penat taip key board ..Alah macam lah ade orang nak bace sangat entry ni pon.

Jadi guwa nak amek kesempatan ni kepade membe-membe yang kenal guwa, mintak maap lah yea mane yang ade terase dengan guwa yang menyepi seketike nie, mane yang tak sempat nak say ‘bye-bye’ kat perak tuh memang tak dapat dielakkan lah yea. Doakan lah guwa boleh survive bersame monyet UKM kat sini.  

Mane membe-membe yang akan datang UKM sile-sile lah kontek guwa, bleh la guwa belanje choki-choki & Sumi nanti. Seposen pun sekarang guwa terpakse berkire yea. Sume pakai duit tak do dah free free ni. Jangan harap ler guwa nak belanje dominoz, McD ke, hanye mampu bagi kaki je nanti.


:: To Mr. Chemis ::
Walaupun tahu der takkan bace entry ni, tapi guwa kena buat nota kaki kat sini jugalah sebagai peringatan diri sendiri, bila-bila mase je ‘pelupa’ boleh datang tanpa diundang. 

Thanks a lot for everything, tanpa pertolongan der rasanya guwa tak akan belajar banyak perkara sebelum nih. Disebabkan true story, pendapat dan share pengalaman der tu lah, guwa sekarang boleh terima semua perkara yang selama ni guwa cuba elakkan dan cuba lari. Siyesly thanks a lots , halalkan lah semua makan dan minum sebelum ni.

  ... Kata der ....
Tak perlu pun lari dari kenyataan , just face it dengan berani
Kadang peluang yang datang tak memenuhi kehendak, tapi ambil ia sebagai cabaran hidup. 

-        Ye tahu der tak faham statemen atas ni, tapi buat-buat je lah faham yea -


:: To my braderhud jugak :: 
Tak de der pun memang tak menjadi plan guwa. 
Der pun selalu mendengar ape yang guwa melalut dalam kereta, tu yang terharu.
sebagai adek mithali, guwa doakan semoga der jumpe bakal isteri yang cun + pandai masak. ^^ .. Hanya Tuhan sahaje yang dapat balas segala pengorbanan seorang abang terhadap adik nye. TQ sesangat


Parents pon lagilah penting kan, tapi diorang bukan internet person
so sms aje lah yang guwa mampu buat setakat neh.

-The end -




8 00835 RajEn BaCe:

Nick Ninos said...

Waaa der, tahniah!

Kira pasni jadi mrs chemis la eaa?hakhak =P

Sama la gua pon kat sini. Survive sensorang. Sayunyaaa rasaa. huawaaaa ;"(


P/s: Wa da agak lu dengan monyets ukm memang xdopet dipisahkan! Caya laa der. keh keh keh =D

.:sao:. said...

mwahahaha..wa suke komen nik!lu dan monyet!!heh3..

wa sangat bangga dgn lu der.

mengingatkn pasal iteww..wa teringat job yg wa tolak kat genting as admin asst.gaji rm1.4k..
adakah wa telah menolak rezeki?wa btol2 dilema time tu :(

K2r~90 said...

@nik ninos -


Haha tu lah der, monyet memang juduh guwa upenye.. ciet!! ..

bukan tu je, ni ha ari2 guwa kene usya ngan anjing kurap FST taw.. comel jugak guwa neh kan sampai menatang tuh duk usya je

K2r~90 said...

@::Sao a.k.a


Jauh ler genting ecah, Rezeki ecah ade.. caye lah.. just take time aje Tuhan KIV dulu tu, mai cadangkan g karnival kat KLCC kak aida mb akan call der x lame lagi..
^^


yang da keje n akan dapat keje, gud luck and tahniah jugak yea..

kat sini syik manip aje kojenye.. tapi pelan2 baru nak biasekan diri

oranglidi said...

lama x btandang sini. da keja ye cik maisarah. slamat majujaya

UniMeOw said...

dah keje ek..tahniah2...:D

K2r~90 said...

@orang lidi

haha ye lah tu tande masing-masing Bz lah katekan ^^ thankz bro sudi singgah

K2r~90 said...

@unimeow

Mekasih rezeki namenye ^^