29 June 2015




Holla peps,
(solemnizationCredit to : MJ Photography 
(Akad nikah) Credit to : MJ Photography 
Hari dimana nama haku akan disebut dalam lafaz akad.. hew hew.. kalau ditanya feeling masa tu : Semua ada ibarat semua bahan-bahan dicampurkan dalam satu adunan.. so ia menjadi satu doh. Jadi haku tak jumpa istilah yang sesuai apabila semua perasaan bercampur.  Rasa nak terkincit pun macam ada. Entahla labuuu. 

Dalam banyak majlis, tarikh nikah lah yang paling last sekali dapat decide sebab terlalu ramai orang kahwin pada bulan dan tarikh yang family haku pilih and nak telly dengan jadual Si Tukang Nikah lagi kan. Majlis start pada waktu malam selepas isyak sebabkan tak nak terkejar-kejar dan nak juga bagi masa lama sikit pada pihak sebelah lelaki berehat sebentar kesian diorang tercungap-cungap nanti time majlis kalau tak bagi rehat, diorang pun baru bertolak naik ke Perak hari tu juga, sampai je Perak diorang terus check In di Clear Water Santuary (Ramai yang tak tahu dalam tu ada tempat penginapan ala-ala hotel sebenarnya). 
    
Jadi kali ni entry haku sharelah sikit review mengenai persediaan Majlis pernikahan & Majlis bertandang.

 Henna (Inai Hana Henna Ipoh & Eyna_arjuna art touch)
(Inai sanding)  Credit to : Mj Photography
(Inai bertandang) Credit to : MJ Photography
Disebabkan faktor tidak menanam pokok inai, jadi haku pun ambil jalan pintas ajelah minta orang tolong inaikan, maklumlah time-time macam nilah nak ngada-ngada orang buatkan untuk kita kan, survey-punya survey terjumpa lah Akak Hana Henna Ipoh, so bila haku deal, tiba-tiba dia tak free untuk buat masa majlis nikah sebab ramai orang dah tempah, jadi dia ni bagilah nombor kenalan yang lain, Eyna_arjuna art touch, alhamdulillah nasib baiklah akak yang ni free so untuk majlis Sanding & Nikah inai dibuat oleh beliau, biasanya beliau akan bawa buku yang ada corak dia sendiri so kita boleh pilihlah. 

Disebabkan after majlis sanding tu haku banyak buat kerja membasuh pinggan dan mangkuk dan kerja rumah bagai ditambah makin kerap pula mandi, so inai aku dah makin pudar, salah hakulah kan tak beringat, padahal ada majlis bertandang lagi haduyaii so haku pun try lah mesej akak Hana Henna Ipoh plak saja nak try pulak khidmat dia kan hihi, alhamdulillah nasib baik akak ni free so terus booking. Kalau Hana Henna Ipoh ni dia ada beberapa pakej, kalau ada yang nak pakej bajet boleh lah ambil pakej RM 60 pun ada dan kalau tengok kepada cara marketing akak ni, dia lebih banyak pengalaman dalam bab-bab menginai lah. So berikut detail berkaitan dengan khidmat henna yang haku dah cuba. Kalau ada sedara yang pandai buat krewang inai ni lagi bagus minta bantuan sedara je kan. Kes haku ni tak ada siapa yang pandai bab-bab inai ni so haku pun terpaksalah minta bantuan orang luar ^^.


Eyna_arjuna art touch
No tel : 013-434-9087
Harga upah: RM 70-80 (Tangan + tapak tangan & kaki)
Milage: Milage tak kena kalau dekat (Batu Gajah & Ipoh)

Hana Henna-Ipoh
No tel: 013-533-2781
Harga upah: mengikut pakej
Milage: Milage tak kena kalau dekat (Batu Gajah & ipoh)

Make-Up Bertandang & accessory
Credit to MJ Photography
Make-up untuk nikah dan sanding adalah orang sama, dah pun haku mention pada entry yang sebelum ni (wedding story part 1). Disebabkan majlis bertandang haku buat di Tangkak tak banyak info yang haku ada mengenai siapa yang pandai make-up tapi kebetulan pula adik Mr John (Hidayah) ada kenalan, jadi dia lah yang tolong deal kan untuk part make-up and pinjamkan accessory semua. Tapi make-up aku belah bertandang ni kureng sikitlah sebab dia mungkin tak pandai blend kulit tone gelap kot so haku sedikit kurang puas hati dengan make-up akak ni, tapi tak pe lah orang dah sponsor haku on je lah haha malas nak cakap lebih. 

Baju nikah & baju bertandang (Baju yang sama bagi yang perempuan)
Credit to : MJ Photography
Alkisah bab baju nikah merangkap baju bertandang ni panjang kisahnya melalut pun ada macam citer ultraman melawan raksasa yang tak tahulah muncul dari mana raksasa tu, tapi tak apalah cukuplah haku je lah gelak sorang-sorang kan bila fikir balik, baju ni terpaksa buat tempahan lah sebab kalau sewa macam mahal satu hal, nak cari ikut color yang kita mahukan pun dah satu hal. Last-last Mr John bagi idea dia tersendiri.

Yup... should be hakulah yang kene fikir kan segala-galanya selaku perempuan yang terkenal dengan cerewet sejak zaman tok kaduk, 


'Asal cerewet je mesti perempuan asal perempuan je mesti cerewet,' 

haku pun tak faham kenapa mesti nama perempuan yang naik. Tapi kes haku ni mamat ni yang lebih-lebih sikit bagi idea and cari gambar contoh. Senang cakap, yang banyak deal dengan tailor, cari tailor, bagi idea kain dan pot pet pot pet dengan tailor sume Mr John, haku? Haku just tunjuk diri untuk ambil ukuran dan hanya iyekan aje segala idea yang dicurah-curahkan ke ladang gandum haha. Senangkan dengan haku. Hahaha haa itu fasal lah Mr John Jatuh hati dengan haku woha !! easy going katanya. (perh padahal kering idea). Bukan apa, asalnya haku ada je idea, well pandangan dan mata lelaki kan lain, so memandangkan dia yang akan pandang haku nanti so haku pun fikir elok lah dia je yang decide baju macam mana untuk haku. Haku just cakap “Tak mau Manik-manik” rasa berat pulak tengok baju penuh manik-manik ni. So digantikan dengan lace je. Tempahan haku buat pada Kak Siti Kedai jahit dia dekat area Maya Tailor (Melaka Sentral) kedai hujung sikit dekat dengan Mydin. Baju pengapit juga haku minta Kak Siti yang jahit sebab dia ambil upah tak mahal. Untuk baju kami berdua pun upah jahit dia tak ambil terlalu mahal dan siap bantu belikan kain dan lace.

Pelamin bertandang | Aktiviti semasa & selepas majlis.
Credit to : MJ Photography
Bercerita tentang majlis bertandang, memang amat lain dengan majlis sanding. Kalau sanding memang 100% aku upah orang je dan ambil pakej je so majlis tak banyak aktiviti. Lepas makan-makan so habislah majlis. Sebab faktor family haku yang kurang sihat.

Kalau majlis bertandang ni disebabkan adik beradik Mr John ni banyak yang perempuan dan mempunyai kepakaran tersendiri jadi persiapan pelamin DIY sediri, bunga tangan DIY sendiri (fresh flower), candy booth, hiasan hantaran, hiasan bilik, even lauk pun ada yang dimasak secara rewang. Sangat meriahlah majlis belah Tangkak, siap ada kompang bagai. Dan masa duduk di pelamin rupanya ada pulut kuning dan mana yang sedara mara Mr. John yang perangai gila-gila memang akan sumbat pulut ni dalam mulut kami, haku pun dah lupa berapa kali haku kena sumbat dengan pulut tu hahadoi.

Credit to : MJ Photography
Dan yang paling haku blur rupanya di hujung majlis after dah karaoke bagai dan perut masing-masing kenyang dan semua tetamu dah balik tinggal sedara-mara yang dekat aje,masa sesi petang tu ada pulak aktiviti “basuh-membasuh” dalam bahasa lain, main perang air.. Bukan budak je tau yang main, orang-orang tua pun join sekaki. Hui dasyat-dasyat penatnya.. haha tapi memang seronok. Rumah memang habis banjir, kalau ada coklat ke air kunyit ke, air sabun ke pun habis kena campak. Ni gaya orang melaka katanya tujuannya:

“Nak bersihkan kalau ada terasa hati ke dengan bahasa orang Melaka so aktiviti ni lah nak bagi buang perasaan terasa tu”

Eh kejap, ye ke haku main taram je. Kalau tanya perasaan aku time tu, memang jakun jugak lah kan, baru pertama kali join majlis perkahwinan gaya orang Melaka. Macam mana haku mula kena simbah, kerana haku terpedaya dengan pelawaan dan ajakan mak-mak dan mak cik-mak cik minta tolong haku bawakan pinggan ke bahagian dapur, ye lah orang tua dah minta tolongkan, haku pergi je lah sekali diorang dah ready air dalam baldi... Hurm so faham-faham lah kan apa yang terjadi selepas itu, memang sorang demi sorang serang kami yang pengantin ni, sampai satu tahap haku terpaksa relakan diri haku di perlakukan begitu (ini lah yang dinamakan redha) Memang kaw-kaw haku kena simbah petang tu. Hew hew.

Credit to : MJ Photography
Cenderamata tetamu | Doorgift

Alahai lah doorgift, yang ni pun idea dari Mr John, mamat ni banyak idea sebenarnya, nasib baik lah dia bersama dengan haku kan yang jenis suka jawab

“Oh marveles , menarik idea tu”
“Hurm ok sangat setuju, kita proceed idea tu je”

Patutlah ramai orang suka kalau aku jadi ketua dalam organisasi, senang nak deal agaknya. Ko ada idea bernas and cantik aku akan approve Hahaha. So sekarang dah ada Mr John so dia pula lah jadi bos haku jadi followers dia yang setia je lah. Kadang haku pun dah bosan asyik lead je kan kali ni haku nak rehat dari mencakna minda aku dengan idea-idea pelik haku ni. Haha how i miss zaman kreatif dulu.

So apa yang dicadangkan adalah beri biskut yang cute diletakkan dalam Mason jar (Jar kaca)  (asalnya nak letak kacang pistachio je dalam jar tapi mana pulak nak cari kacang tu dengan harga yang berpatutan kan) jadi tugas hakulah pula yang tolong survey maklumat mana nak dapatkan Jar dengan kuantiti borong punya.

Jadi kami beli secara borong di Puchong memang harga kilang kami beli saiz standard jar punya dengan harga seunit MYR (RM 0.63) penutup putih. Jadi boleh cari kedai ini dengan menggunakan app Waze.

PEMBEKAL BOTOL KACA
Quality Pack
Jalan Puchong Mesra 1
Plaza Puchong
Tel : 03-80763311

Disebabkan majlis belah haku tak buat candy booth so haku ada sediakan doorgift untuk kanak-kanak, yang ni simple jugak, Beli paper bag dan doily paper (Bagi sekitar Melaka boleh beli dekat Kedai Cowboy), dan boleh borong sekali keropok dan cokelat di situ terus. Disebabkan paper bang tu nampak kosong jadi haku beli Satu wedding stamp secara online dekat blog i-Kahwin boleh try usya kat link ni (http://www.ikahwin.my/order/store)

Credit to : MJ Photography

Guest Book | Kad Kahwin | Sticker doorgift (DIY)
Ucapan paling win dari budak-budak 
Guest book ni adalah suggestion haku yang memang suka mengumpul album kat rumah untuk buat semak je kan, sebab benda ni pun dah jadi trend lah konon, tak apalah, adakanlah bagi sesiapa nak tinggalkan wish, macam biasa Mr John mesti akan cadangkan idea nya dan nasib baik dia ni pandai design. Mana part yang memerlukan design memang kerja Mr John yang Legend ni lah kan. Dan haku tukang komen dan approve

Kad kahwin pun memang dari tunang lagi Mr John ada idea dia tersendiri, haku memang kalau boleh kad ni memang kami cuba cutting bajet dan memang nak jimat lah, alhamdulillah apabila design sendiri dan hantar print sendiri total cost untuk 1 kad termasuk sampul MYR (RM 0.37) sahaja kalau nak print bawah dari 1K unit. Bayangkan rata-rata yang kami survey semua satu keping termasuk sampul akan dicharge MYR (RM 1.20) kalau nak print bawah 1K unit, lihatlah jauh beza. Dimana tempat kami print? , area kedai bahagian luar Metro Kajang (kedai Yellow printing) berdekatan dengan MayBank.


Selain tu, ada juga design Sticker untuk doorgift dan buat banner dan bunting, Kalau nak print sticker, bunting dan banner yang murah, kami pergi kat Purple Print seksyen 3 bangi, berdekatan dengan Kedai Azura.

Credit to : Mr John | Tonelesstears47
Sticker digunakan masa majlis tunang. Sticker untuk majlis kahwin ada dalam simpanan Mr John malas pula lah nak mencari  
Photographer

Hurm sebab apa ini yang paling last review, sebab photographer lah haku tak payah fikir nak cari kat mana. Guna khidmat abang sendiri je. MJP | Photography. Memang dialah photographer dia jugalah jadi orang yang tolong uruskan sikit majlis haku. So Terima kasih yea Mr. Mazwan (Dia belum kahwin lagi kome oii boleh lah masuk line woha!). Nanti mu kahwin haku pulak tolong mana yang mampu yea hew-hew.

So tentang gambar, memang itu yang paling kita tunggu-tunggu lah kan, every moment yang berlaku kat majlis kadang tak semua kita ingat jadi itulah tugas seorang photographer. Masa tengok balik album memang kita akan tersenyum sorang-sorang, masa tu lah kita realize dah tak kisah dah jadi rupa ape lah tudung, baju dan make-up comot pon tak ape janji ada dalam gambar. Penat sebenarnya shooting gambar, nak-nak dengan suhu Malaysia ni perh, mengucap lah korang banyak-banyak dengan pakai baju tebal kasut tumit lagi kan. Nasib baiklah sehari je lah haku menahan seksa haha. (ni pengakuan jujur okey)

Kembali kisah photoshoot, dari tunang, pre-wedding, Majlis nikah, Majlis  sanding dan sampailah Majlis bertandang, (total 5 majlis) dialah yang membantu haku captured every moment. Jadi bagi yang duduk sekitar petaling jaya boleh try usya-usya hasil sentuhan gambar MJP| Photography


Ucapan akhir kepada insan-insan yang terlibat dalam majlis ini.


Kata-kata ikhlas yang tulus lagi suci dari jiwa sanubari haku ini, nak cakap sangatlah terharu dengan penerimaan keluarga belah Mr John yang sangat hapening. Kepada Mak Long yang memang paling berani dan paling ceria, tak dapat nak ungkapkan ucapan terima kasih macam mana pada keluarga Mak Long. Kepada Adik beradik Mr John , Kak Maya , Dayah ,Kak Mas dan tak lupa juga Mak mentua (Ramlah Bte Kasim) juga tak kan dilupakan. Biasalah ayat cliche kan 

" Tanpa korang Majlis sudah semestinya tak akan happening macam ni". 

Perh.. haku buat ayat penghargaan dalam blog, macam kelakar je. 

Oh ye Kak Ipar haku yang sorang ni memang pandai buat kek, jadi pada mereka yang duduk area Melaka berminat nak tempah kek Home made boleh try usya Instagram (IG) @camariah_aris a.k.a (MaAya Aris).



16 June 2015




Hello reader yang berkaca mata,

Kali ni rasanya tergerak hati nak share info berkaitan dengan preparation wedding, to be honest sebenarnya hampir 98 % haku menggunakan pencarian google untuk dapat maklumat dan 2 % selebih tu sesi soal siasat dan soal jawab dengan kenalan yang turut sama pening kepala nak buat preparation wedding dah sama macam nak kaji kes jenayah soalan-soalan yang haku duk adukan. Memang sangat membantu terima kasihlah kepada insan-insan yang rajin share info diblog dan sudi melayan pertanyaan haku, kalau tak kerana anda mungkin haku sangat lah dungu. Jadi rasanya tak salah kalau haku beri lah seciput info bagi mereka yang akan buat majlis disekitar Batu Gajah Perak mahupun yang berdekatan.   

Apa yang ada dalam Pakej Pengantin ini
1)  Make-Up Pengantin
(Solekan majlis bersanding) Credit to: MJPhotography
(Solekan majlis bertunang) Credit to: MJPhotography
Alkisah secara ringkas, haku sangat bersyukur mempunyai saudara yang ada butik pengantin disekitar Batu Gajah Perdana masa kakak haku kahwin pun memang guna khidmat beliau so haku hanya menyambung tradisi turun temurun ajelah, tetapi sekarang dia dah pun jual kepada anak saudaranya untuk diuruskan sepenuhnya tetapi beliau masih lagi membantu anak saudaranya tu almaklumlah seniorkan mesti kena bagi tunjuk ajar. Jadi kalau ikutkan insan yang membantu haku dari segi persediaan pakaian dan mendandan majlis sanding haku kali ini adalah Mak Cik haku sendirilah biasa kami panggil Mak Cik Ela. Jadi Mcik Ela yang menyolek sepenuhnya dari Majlis Tunang, Nikah dan Sanding. Senang deal terus untuk semua majlis. Kebiasaan Mcik Ela akan ambil upah RM200 untuk sekali solekan mana-mana yang berminat nak minta bantuan beliau. Kes haku harga kasih sayang ler kan.

Baju sanding
Credit to: MJPhotography
Haku pun jenis tak cerewet bagai, cuma cakap je tema yang haku nak iaitu tradisional dan tak nak crown jadi Mcik Ela kebetulan pula baru beli baju Kebaya Songket Baru (perh macam tahu-tahu je kan feveret haku pun biru) so haku pun terus proceed je dan Mcik Ela terus amik ukuran sebab haku pun fikir pakai untuk sehari je dan after i ask Mr John "Hey you ok tak ni? ", beliau pun tak banyak songeh Kata beliau
“Ok on je lawa juga kaler biru”. 
" Well Thank You.. Hihi "
" Bukan You tapi baju tu "
" Oh okey .... " 

Oh ya hampir terlupa nak mention, accessories baju dan Bunga tangan juga disediakan.

Pelamin

 Credit: MJPhotography

Pada asal-asalnya haku tak lah terlalu ambil kisah sangat berkaitan dengan pelamin even cadangan asal pun tak nak ada pelamin, bajet kome oii tengah membajet, kononnya nak kedekut sikitlah kan untuk part pelamin ni, tetapi after small discussion dengan family sendiri, katanya 
“Perkahwinan ni adalah sekali dalam seumur hidup”, 
so conclusion nya ayah haku mencadangkan adakanlah juga pelamin tetapi simple sudah memadai. Jadi Pelamin ini juga dicadangkan oleh Mcik Ela, asal pendapat kami tak mahu ada bunga atau crowded bagai sangat, biasalah tukang menghias pun ade macam-macam idea, so last-last kami bedua ikut ajelah cadangan Mcik Ela. Yang lawaknya Mcik Ela kata kami ni senang beno nak deal tak banyak songeh (padahal sebenarnya kami tak de idea langsung dan malas nak cakap idea pelik kami je), Sebab tu angguk jelah kalau dicadangkan apa-apa pun.

Kasut sanding & bertandang

Credit to: MJPhotography 
Oh ye kasut, untuk pakej yang haku ambil ini sebenarnya ada kasut yang disertakan dengan baju, tapi saiz tidak muat dan haku kena pakai heels jugak disebabkan faktor pendek yang melampau. Nak senang beli kasut yang boleh pakai untuk majlis bersanding & bertandang. Jadi Pemilihan aku adalah warna cream dan gold kerana tema baju sanding (songket biru tenunan emas) manakala tema bertandang ( moden dan santai warna cream & skin color). Kasut tidak perlu yang mahal atau terlalu branded sangat sampai nak pakai pun nanti tak sanggup sebab mahal nak mampos, sebab biasa kita pakai sekali je kalau pakai balik pun tunggu ada apa-apa event atau majlis ajelah (bila agaknye lah tu kan).

Hiasan Hantaran

Credit: MJPhotography (sebahagian hantaran)
Berkaitan dengan hiasan hantaran pula, ini pun salah satu perkara yang ramai malas nak fikir terutama bagi lelaki even haku sendiri akui, Malas betul nak fikir. Disebabkan yang suka menghias dan kerja menghias ni memang lah haku je dari dulu lagi tak ade dalam family haku yang ade skill menghias so asal nak buat sendiri je, tetapi disebabkan masa nak dekat majlis memang dah tak sempat nak membeli dan malas nak mencari idea, jadi sekali lagi haku minta bantuan Mcik Ela, Bajet dalam RM 100 so beliau tolong carikan barang-barang dengan harga murah menggunakan nama bisness beliau dan senaraikan sahaja apa barang yang korang nak bagi sebagai hadiah hantaran tahulah Mcik Ela nak buat dan bajet besar dan ruang untuk letak barang tu.


Jadi bagi pengantin yang akan melangsungkan majlis sekitar area Batu Gajah Perak, yang nak try usha-usha hasil sentuhan dan berminat nak tanya pakej mereka boleh check kat Instagram @Ladydiadtouch.


Setakat ini sahaja dulu info, harap dapat membantu kepada bakal pengantin, InsyaAllah next entry akan dikongsikan tentang Inai, katering & doorgift.

14 March 2014

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

Tiap-tiap hari aku akan melihat cermin dan bercakap dengan ‘kembar’
‘Hi !! ’ lalu senyum sorang-sorang kerana dari kecil lagi aku mahukan kembar sendiri kerana aku buat kesimpulan bahawasanya aku mungkin tidak akan keseorangan pabila bersama kembar.


Balik ke rumah tengok balik cermin dan sekali lagi aku menegur ‘kembar’ dengan ‘Hi’ supaya aku ingat bagaimana rupa aku dimata orang dan supaya aku kenal diri aku sedalamnya. Kerana aku tahu tiada siapa yang sudi memahami aku sepenuhnya. Jadi aku berfikir, mungkin aku perlukan cermin yang sangat besar pada masa akan datang.

Tiap kali  aku melihat keluarga yang sangat caring, aku mahukan keluarga angkat baru kerana aku buat kesimpulan bahawasanya mereka selalu ada jika aku dalam kesusahan mahupun senang.

Melihat seorang abang yang mengambil berat tentang kebajikan adik-adiknya, membuatkan aku mahukan seorang abang yang mampu menjaga keselamatan aku, kerana aku tahu betapa cuainya diri aku.

Kadang-kadang bila ada kawan yang sangat berdikari dan memahami, terdetik dalam hati, aku pun mahukan satu-satunya ‘kawan’ yang hanya mendampingi aku dan membimbing dalam membuat keputusan serta sudi berkongsi semua perkara dengan aku. Kerana aku tahu kawan yang datang boleh pergi bila-bila masa sahaja.

Bila berpeluang tengok cerita yang berjaya buat aku ketawa, otak tertanya-tanya bagaimana aku boleh ‘dapatkan’ koleksi cerita-cerita lawak. Kerana aku tahu rindunya perasaan ketawa itu pabila kita berada dalam kesedihan.

Bercakap dengan budak-budak yang tak serik melayan pertanyaan kita dan bersungguh nak bercakap dengan kita, terasa dalam benak teringin juga nak jadi cikgu tadika kerana tahu bagaimana bahagianya bila kerenah kita dan apa yang kita kata ada orang sudi melayan dan mendengar.


Terlalu banyak yang aku mahukan, terlalu banyak yang aku berharap. Sehinggalah kamu memperkenalkan diri sebagai seorang insan yang tiada apa-apa, tidak mempunyai apa-apa keistimewaan. Tetapi hakikatnya kamu tidak sedar, hanya kamu seorang sahaja sudah merangkumi semua insan/perkara diatas.   

‘Ibarat seekor siput kehilangan cengkerang, ia mungkin boleh hidup tanpa cengkerang tapi sampai satu tahap ia akan mati jua’

Begitu jugalah jika kehilangan kamu, aku mungkin boleh hidup secara zahir, tapi hakikatnya rohani semakin hari semakin ‘layu’ & menunggu untuk mati.

Kadang-kadang kita tak sedar Allah akan berikan kita apa yang kita ‘perlu’ bagi menggantikan apa yang kita ‘mahu’. Bersyukurlah dengan apa yang kita telah miliki ^^



-Segala kisah yang berepisod adalah jenis MASKERET CHENTA dan ia adalah realiti yang pernah dialami insan dimuka bumi ini-


23 December 2013

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ


Berhadapan dengan insan yang menyakitkan
Adalah perkara biasa buat saya
Kerana setiap insan mempunyai pelbagai ragam

Segala dugaan dan kekecewaan saya hadapi dengan kesabaran
Kejujuran yang diberikan dalam persahabatan dibalas dengan penipuan
Kepercayaan yang diberikan berakhir dengan hati yang terluka

Sehingga satu tahap saya mengeluh dan berkata
“ Kenapa Tuhan memberi nasibku sebegini ”
Saya menolak segala keseronokan dalam usia remaja
Demi menjaga nama keluarga dan masa depan yang diidamkan
Memiliki sikap yang naif dan hati yang baik membuatkan ramai pemuda
Cuba mengambil kesempatan atas kebaikan yang diberi

Inilah dijadikan sebagai alasan untuk saya tidak bersama dgn mana-mana lelaki
Namun begitu, saya sentiasa senyum dan bersabar dengan setiap tingkah laku manusia

Kata orang, setiap musibah yang dihadapi dengan kesabaran
bakal peroleh satu ganjaran yang tak diduga.
Jadi saya berpegang dengan prinsip tersebut selama ini....

Tanpa sedari, Tuhan telah pun merancang pertemuan dengan ‘kamu’
Kehadiran kamu membantu saya melupakan memori silam yang ternyata kelam
Pada masa yang sama kamu beri cinta dan nasihat yang berguna

Kamu berjaya memberikan makna warna
Disaat saya merasakan kehidupan saya hanyalah hitam & putih
Walaupun kehidupan kamu sungguh ‘dramatik’
Tapi percayalah ia berjaya membuat kehidupan saya lebih bermakna

Terlalu banyak kata-kata indah yang ingin saya berikan kepada kamu,
Namun begitu biarlah Tuhan sahaja yang tahu melalui doa yang saya kirimkan

Kata kamu :

"Seteruk mana kehidupan masa lampau kita
percayalah masih ada yang insan lain yang menanggung lebih perit
Saya didefinisikan oleh kamu sebagai satu ‘puzzle’ yang hilang, Temuinya saya oleh kamu, bermakna lengkaplah jigsaw puzzle yang dicari-cari.
Dan kamu juga percaya bahawa sayalah insan yang terakhir buat kamu

Rupa-rupanya kamulah ‘ganjaran & hadiah’ yang Tuhan kurniakan
Yang selama ini saya nanti-nantikan..


Nota kaki buat kamu :
"Biarlah kejujuran dan kepercayaan dijadikan rujukan, Sekaligus sentiasa berusaha dalam mengekalkan hubungan ini, Apa yang berlaku akan datang biarlah dilalui bersama, Supaya beban dirasai oleh kamu itu bukan ditanggung seorang diri"
>Sentiasalah berada disisi saya, itu sahaja yang saya mahukan < 


Credit to: Tonelesstears canvas

@tonelesstears47